LAATSTE NIEUWS 2017

JA ZUSTER NEE ZUSTER

Het Ampzing Genootschap en vrienden zijn de begeleidingsformatie bij de Egelentier musical JA ZUSTER NEE ZUSTER. Alle avondvoorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

Laatste nieuws 2016

ZOMERSTOP

De zomerstop zit er weer op. We gaan weer vol aan de slag. Ook dit jaar geen Indian Summer voor Ampzing. De eerste probeeroptredens zijn inmiddels achter de rug en vanaf 8 september gaan we los. Waar? Bij RTV-NH levend in de uitzending. Nadere informatie volgt. Stay Tuned (uhhhhh, blijf hangen). Hier alvast wat plaatjes van de eerste optredens na de zomerstop.

HULDE
Hier worden wij Ampzingers blij van. Het HD maakt geen melding van FoodTrucks maar van Kookkarren. Hulde!

TWEE MOOIE AVONDEN

18 februari Ampzing Stempelavond met Henk Westbroek en theatergroep Eglentier. 23 februari Genootschapsavond in Koops. 

2015

AMPZING ZINGT OP DE 770ste VERJAARDAG VAN DE STAD

23 november verzorgde het Ampzing Genootschap een optreden tijdens het vejaardag van de stadontbijt in het Noord-Hollands Archief.

Ampzing viert Haarlem 770 jaar

De stad Haarlem bestaat vandaag 770 jaar. Reden voor een feestje in Gemeente Haarlem! Het Ampzing Genootschap zingt jarige inwoners toe in het Noord-Hollands Archief.

Posted by NH Leeft on maandag 23 november 2015
Ontbijt met Ampzing in het NHAPosted by Het Ampzing Genootschap on maandag 23 november 2015

HET AMPZING GENOOTSCHAP nu met twee EREPENNINGHOUDERS

Ampzinger Eric J. Coolen ontving 28 november de Penning Van Verdiensten uit handen van loco-burgemeester Jack van der Hoek.

In 2007 ontving Ampzinger Bies van Ede de penning.

AMPZING TIJDENS VLAAMSE Middag

22 november speelde het Ampzing Genootschap tijdens de Vlaamse middag georganiseerd door de bibliotheek Haarlem en Literair Haarlem. Gastsprekers waren: Herman Brusselmans, David Troch en P.F.Thomése.

STEMPELS MET FRÉNK VAN DER LINDEN

Donderdag 12 november vindt de tweede Ampzing Stempelavond van dit seizoen plaats. Speciale gast is ditmaal Frénk van der Linden. Volgens velen de beste interviewer van Nederland. Toegang: 12,50 euro (incl. hapje, drankje en stempelkaart) Reserveren gewenst: 023 512 3910 of info@stempelsinhaarlem.nl

NIEUW SEIZOEN AMPZING STEMPELAVONDEN

Donderdag 15 oktober begint een nieuw seizoen AMPZING STEMPELAVONDEN bij Stempels aan het Klokhuisplein 9 te Haarlem. 
Speciale gasten zijn ditmaal: cabaretiers/puntdichters/schrijvers 
JAN J. PIETERSE en FRANK VAN PAMELEN. Zij doen een gedeelte uit hun komende theatervoorstelling MANNEN VAN TAAL.

Toegang 12,50 euro (incl. drankje, hapje en stempelkaart). Aanvang 20.00 uur. Reserveren gewenst: 023 512 3910 of info@stempelsinhaarlem.nl.

Vorig seizoen waren de speciale gasten: Wim Daniëls, Joop Visser, Jessica van Noord, Emile Roemer en Joris Verdonkschot.

IK BEN EEN HAARLEMSE JONGEN

Zaterdag 3 oktober speelde stadsbeiaardier Rien Donkersloot samen met het Ampzing Genootschap het lied IK BEN EEN HAARLEMSE JONGEN (J. C. Stolwijk). Rien op het carillon in de Bavotoren en het Ampzing Genootschap buiten bij het Ampzingbeeld op de Oude Groenmarkt. Het lied, geschreven in 1946, staat al jaren, dankzij voorzitter Joost Mulder, op de speellijst van het Ampzing Genootschap. We spelen het op feesten en begrafenissen.

3 oktober kwamen familieleden van Stolwijk uit heel Nederland naar Haarlem om de speciale uitvoering van het lied mee te maken. Ook de dochter van Stolwijk was daarbij.


AMPZING IN DE RUÏNE VAN BREDERODE 20 september.

Foto's door Matthieu Besteman.

RUIM HET OP

Op 18 september werd in heel Nederland de Keep It Clean Day georganiseerd. Een prachtige happening, uuuuuuh gebeurtenis, maar waarom die Engelse titel? Het Ampzing Genootschap zou het erg leuk vinden als we die dag ook de overbodige Engelse leenwoorden kunnen opruimen. Let wel, de overbodige Engelse leenwoorden (het zwerfafval). Niet alle Engelse leenwoorden. Woorden als computer, folder en baby zijn prima maar sale, beauty case en Keep It Clean Day make no sense.
Kom uit uw master bedroom en doe mee.
1. Bedenk een pakkende Nederlandse titel voor Keep It Clean Day
2. Welk overbodig Engels leenwoord ziet u het liefst verdwijnen?

Stuur uw zwerfwoorden naar ampzing@gmail.com.

12 Words The Dutch Think Are English

Triggered by a post in a Facebook group for Dutch people living in the San Francisco Bay Area, I found out there are quite some English worlds mixed up in the Dutch language that are not English at all, or mean something completely different. These are the favorites from the discussion.

Klik op de afbeelding voor de 12 woorden.

TWEEDE AMPZINGBIER BIJNA UITVERKOCHT

Het tweede Ampzingbier (Bavo-editie) werd geïntroduceerd tijdens open monumentendag 12 september in de grote Bavo kerk. Het Ampzing Genootschap omlijstte de verkoop op muzikale wijze. Met dank aan Vrienden van de Bavo, Brouwerij Uiltje en Falco Bloemendal.

AMPZING GENOOTSCHAPSAVOND en AMPZINGBIER 2

Dinsdag (23 juni) is het weer zover: de Ampzing Genootschapsavond in Koops. Met ditmaal de presentatie van het tweede Ampzingbier.

AMPZING EN DE TOER VAN FRANKRIJK

4 juni speelde het Ampzing Genootschap bij de presentatie van het tourblad SPORT SPECIAL in het spoorwegmuseum te Utrecht. Ampzing-illustrator Eric Coolen vervaardigde een tour-affiche voor/in het blad.

AMPZINGBIER

Het Ampzing Genootschap presenteert ism brouwerij het Uiltje en Stay Okay Haarlem:
NIET ÉÉNTONIG AMPZINGBIER

Drie flessen Dunkelweizen met Ampzingetiket, inhoud 75 cl 7,5% alcohol. 
Drie Ampzingbierbijeenkomsten en één grote finale.
Drie tonen.

Tijdens de drie bierbijeenkomsten wordt telkens een fles Ampzingbier gepresenteerd.
Op de drie flessen staat een muzikaal maatstreepje. 
Drink de flessen tot aan dit streepje leeg (of vul de flessen tot dit streepje aan) en zet ze in de volgorde van presentatie naast elkaar. Sla er vervolgens ritmisch met een potlood/lepel/stokje
tegenaan en u zult een bekende Haarlemse melodie horen!

De kaartjes voor een Ampzingbierbijeenkomst kosten 10,00 euro per stuk.
Voor dat bedrag krijgt u één consumptie, een dingetje erbij, een Ampzingoptreden en een fles AMPZINGBIER.
Koopt u een passe-partout voor alle bijeenkomsten (incl. drie flessen bier) dan betaalt u 25,00 euro.
U krijgt dan tevens toegang tot de vierde bijeenkomst: De niet ééntonige Ampzingbier-finale.

Tijdens deze finale zal het Ampzing Genootschap met alle bezoekers een bierconcert geven. Iedereen die drie flessen heeft aangeschaft ontvangt een Ampzingbier-certificaat.

De eerste Ampzingbier-bijeenkomst vond plaats op zaterdag 16 mei in het café van STAY OKAY HAARLEM.

LET OP: Reserveren verplicht. Mail naar ampzing@gmail.com

NB Wilt of kunt u niet naar de bijeenkomsten komen maar toch het Ampzingbier willen hebben? Dat kan. Een set van drie flessen kost 29,50 euro.

AMPZING OP DE DICHTLIJN 2015

Ook dit jaar was het Ampzing Genootschap weer de gastheer bij Koops tijdens de Dichtlijn.

VIERDE AMPZING STEMPELAVOND: AMZING EN POLITIEKE TAAL

Klik op de illustratie en lees de Ampzingtekst van Emile Roemer.

DERDE AMPZING STEMPELAVOND: AMPZING GOES NAKED (TAAL IN KUNST)

HAARLEMSE HOTELDAG

Het Ampzing Genootschap treedt samen met Alberdingk Thijm op in hotel Lion d'Or aan de Kruisweg tijdens de Haalemse Hoteldag 1 maart 2015. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Gratis toegang.

EERSTE AMPZING KOOPSAVOND 2015

EERSTE STALEN MOER 2015

De eerste Ampzing EdelStalen Moer van 2015 werd 28 januari uitgereikt aan Joop Visser en Jessica van Noord. Tijdens een feestelijke avond in Stempels werd de taalprijs aan het duo uitgereikt door Ampzing-voorzitter Joost Mulder. De 550,00 euro die Joop en Jessica deze avond ontvingen wordt ingezet als prijzengeld bij een Joop en Jessica- liedjestekstschrijfwedstrijd. Kijk op de website van Joop Visser voor meer info.

AMPZING HRLM (S)TAALQUIZ

Dinsdag 9 december vond de Ampzing Hrlm (S)taalquiz plaats in Staal te Haarlem. 40 deelnemers gaven antwoord op taalvragen gesteld door Kim Bergshoeff en Maarten Brock. Winnaar was Arie Bras uit Hilversum.

Leer hier alle (S)taalquizvragen en antwoorden. KLIK HIER

ROKKENDE LOUTJE

Ampzinger Alain Timmers vervaardigde en plaatste met zijn bedrijf, in het kader van het Glazen Huis/radio3, een lichtgevende gitaar op het beeld van Laurens Coster op de Grote Markt.

AMPZING BIJ GASTON

11 november speelde een Ampzing Delegatie een aantal liedjes bij de Gastonlezing tijdens de Grote Oorlogavond van Literair Haarlem in de Janskerk.

AMPZING GEMUND

1 november opende een Ampzing Delegatie Galerie Gemund.

Incl. vlammenwerper.

JUBILEUMJAAR

Het Ampzingbeeld is zeven jaar terug in Haarlem en het Kant Noch Wallboek zag zeven jaar geleden het licht. 

De eerste Ampzingavond die in het teken stond van dit jubileum was 30 oktober in STEMPELS aan het Klokhuisplein te Haarlem. Speciale gast WIM DANIËLS liet de zaal bulderen van de lach. Medesprekers waren: Kim Bergshoeff, Maarten Brock, Joost Mulder, Nuel Gieles en Jan Beenen.

Wim Daniëls schreef de volgende dag het volgende op zijn Facebookpagina.


Haarlem

Gisteravond was ik in Haarlem te gast bij het Ampzing Genootschap. De mannen ervan kunnen prachtig zingen. Mooie liedjes over taal vooral. Ik heb ze uitgenodigd voor de eerste Arleniusdag, die gehouden wordt op 31 januari volgend jaar in Lieshout. Arlenius was Arnoud van Eyndhouts uit Aarle(-Rixtel), geboren in 1510, die grootse daden op het gebied van taal verrichtte, vooral in Italië. Hij noemde zich Arlenius om zijn afkomst uit Aarle aan te geven. Aarle-Rixtel en Lieshout (en Beek en Donk en Mariahout) vormen nu samen de gemeente Laarbeek. En Lieshout heeft van die vier fusiedorpen het mooiste theater; vandaar dat de Arleniusdag in Lieshout gepland staat. 

Het wordt een dag over Arlenius, over de taal van de zestiende eeuw, over Italië, de Italiaanse cultuur, met Italiaans eten en Italiaanse zang, en met workshops over onder andere Latijn en Grieks (de twee talen die Arlenius studeerde). Ook zal er aandacht zijn voor de man met wie Arlenius in Italië bevriend raakte en met wie hij veel samenwerkte: Laurentius Torrentinus. En die kwam dan weer uit Gemert, dat vlak bij Aarle-Rixtel ligt. 
31 januari is het dus. En het Ampzing Genootschap heeft gisteravond meteen toegezegd te zullen komen. Ze zullen op de Arleniusdag ook enkele liedjes zingen in het dialect van de zestiende eeuw. 

Voordat de Ampzingavond gisteravond begon (in café-hotel-restaurant Stempels) liep ik even over de Grote Markt. Twee agenten (of handhavers) reden me op de fiets voorbij. Een halve minuut later stond een van hen voor mijn neus. Wat nu, dacht ik. Wat bleek? De agente in kwestie had me herkend van een filmpje over taal. Ze had dat filmpje aan de leerlingen laten zien op de vmbo-school waar ze stage aan het lopen is. Ze is al ruim 12 jaar bij de handhaving van de gemeente Haarlem, maar ze studeert nu ook Nederlands en moet daartoe stage lopen. En juist deze week had ze in een van haar stagelessen dat taalfilmpje van mij laten zien. De mooiste ontmoetingen vinden altijd onverwachts plaats.

Onderstaand een tekening (uitzicht op Haarlem) van een van de leden van het Ampzing Genootschap, Eric. J. Coolen.

DYLAN THOMAS

Ampzingvoorzitter Joost Mulder was één van de sprekers tijdens de Dylan Thomasavond in de Kennemerboekhandel op 27 oktober om 20:00 uur. Hij droeg een Thomasgedicht voor. In het Engels.....

 

KOOPS GENOOTSCHAPSAVOND

Dinsdag 21 oktober vond de eerste Genootschapsavond van dit seizoen plaats in Koops aan de Damstraat. Met gastbijdragen van: Suzanne Groot, Fredie Kuiper, Jessica van Noord en Jan Beenen.

HOEP

19 oktober speelde het Ampzing Genootschap in het jubilerende bezoekerscentrum de Hoep te Castricum.

PRÉ AMPZING

9 oktober speelde een Ampzing Delegatie en Fredie Kuiper bij de officiële opening van de wijk GROENE LINTEN van PréWonen.

AMPZINGLIED OP NIEUWE CD ROB DE NIJS

Het lied De Solipsist dat Amzingers Bies van Ede en Eric J. Coolen in 2007 in opdracht van Anja Bak en Boudewijn de Groot schreven verschijnt op de nieuwe CD van Rob de Nijs. 8 oktober vond de presentatie plaats in de Smet studio's te Amsterdam. Bies en Eric waren erbij.

AMPZING en MYLOU FRENCKEN

Eindelijk te zien: de ceedee-opname-video van het Haarlemlied. Filmpje door Henk Tijbosch.

NEDERBEAT

Zaterdag 23 augustus speelde het Ampzing Genootschap op het Nederbeatfestival in Heemskerk. Ampzing speelde Nederlandstalige klassiekers: Kleine Kokette Katinka, Malle Babbe, Kejje Nagaan, Beestjes, Koalabeertje, Laat Me en Strange Effect (bewerkt tot Vreemd Insect).

BERGEN OP ZOOM

25 juli speelde een Ampzing Delegatie op een festival in Bergen Op Zoom. Locatie: les Vedettes. Gastvioliste Suzanne Groot, gastdrummers Sandokan.

DERDE STALEN MOER-AVOND

Woensdag 16 juli vindt de derde Stalen Moer-avond van dit jaar plaats.

Wederom in restaurant Staal aan de Ged. Oude Gracht te Haarlem. Optredens, columns, taalspel, hapjes, drankjes en uitreiking van de Ampzing Stalen Moer. Entree 15,00 euro. Reserveren via ampzing@gmail.com

AMPZING IN HET STAN HUYGENS JOURNAAL

PWN

6 juli speelde het Ampzing Genootschap op het PWN-festival in Heemskerk. Het lied ABN werd voor de gelegenheid omgebouwd tot PWN.

DE OLIFANT 2014

Ampzinger Bies van Ede is genomineerd voor Kunst- en Cultuurprijs de Olifant. Vorig jaar won Ampzinger Eric J. Coolen de Olifant-publieksprijs. Twee Olifanten bij Ampzing? Stem op Bies. Klik HIER

GENOOTSCHAPSAVOND 29 april

STALEN MOER 2

De tweede Stalen Moer van 2014 werd 23 april tijdens een MOERSTAAL in Staal uitgereikt aan Marius Jaspers van Raarlems Dagklad.

De Raarlems Dagklad van Marius over de Stalen Moer-uitreiking:

Het Ampzing Genootschap presenteert: EEN AVOND MOERSTAAL. 
Met: uitreiking taalprijs de Ampzing Stalen Moer, taalspel Bullshit Bingo (Lariekoek-kienen), muziek (met gast-optredens), taalhapjes en vaste columnist Kim Bergshoeff
Entree 15,00 euro (incl. hapjes, drankje en Ampzing-pakket). Reserveren via ampzing@gmail.com.

UITREIKING EERSTE STALEN MOER 2014

De eerste Ampzing Stalen Moer van 2014 is uitgereikt aan Sabien Bosman van Staal.

LIJSTTREKKERSDEBAT

Het Ampzing Genootschap speelt op het lijsttrekkersdebat in het Patronaat 16 maart.

AMPZING OP DE AFTER SOTSJI PARTY

14 maart in STORING. Met Hans Goes, Mylou Frencken en Astrid Nijgh.

Voor meer info, klik op de afbeelding om naar de site van Literair Haarlem te gaan.
Voor meer info, klik op de afbeelding om naar de site van Literair Haarlem te gaan.

AMPZING VALENTIJNSAVOND KOOPS

18 februari Ampzing in Love?

DOOR MIJN OGEN

Ampzingvoorzitter Joost Mulder vertaalde ook de nieuwste roman van Michael Robotham. Deze week verschenen.

AMPZING IN KUNSTCENTRUM BEVERWIJK

Zondag 19 januari speelden de Ampzingers tijdens de boekpresentatie van TOT DAN: HERINNERINGEN AAN JAN VAN DER SCHOOR.

EERSTE OPTREDEN 2014

Zaterdag 18 januari speelden de Ampzingers op een nieuwjaarsreceptie in Haarlem-Noord.

HAPPY NEW YEAR! UUUH GELUKKIG NIEUWJAAR

 

Het Ampzing Genootschap wenst iedereen een taalkundig 2014 toe.

2013 was voor het Genootschap een druk jaar. Zo druk dat er geen tijd was om de thuispagina bij te werken. Dat laatste gaat vanaf nu veranderen. Mannen, te paard, we zijn verraden!

Donderdag 12 september

Kleine zaal Patronaat

 

Dansen, springen, zingen, drinken en het leven vieren in de kleine zaal van het Patronaat. Gedoe! met het Ampzing Genootschap, speciale gasten en een Deejay.

 

Speciale gasten: Mylou Frencken en het Voorweg Koor.

 

CEEDEEPRESENTATI

CEEDEEPRESENTATIE

30 maart werd de ceedee HAARLEMMER HOUD JIJ OOK VAN MIJ van Mylou Frencken en het Ampzing Genootschap gepresenteerd op Ex-sleper Zeehond aan het Spaarne.

De ceedee kost € 5,00  en is te koop bij optredens.